2017. október 17., kedd

Egy kis irodalomóra 2.

Fanfiction műfajok
Írta: Ézemi
Ezek azok a műfajok, melyekkel tele van az internet, de nem feltétlenül tudjuk pontosan, egyik-másik mit takar. Ebben igyekszik segíteni a második, könnyedebb irodalomóra. J
Jó néhány olyan kifejezés kering még a köztudatban, melyek sokkal inkább jellemzői, sajátosságai lehetnek egy ff-nek, mint a műfajai. Ezekkel a későbbiekben külön szeretnék foglalkozni, mert számomra bosszantó, mikor egyesek műfajként jelölnek meg valami olyat, ami inkább tulajdonságként magyarázható.
Leszögezném még, hogy az itt olvasható „definíciók” nincsenek kőbe vésve; megfogalmazásukkor a saját tapasztalataimat és az interneten leírtakat igyekeztem összesíteni. Előfordulhat tehát, hogy valaki kicsit másképp ismeri, használja ezeket.
×   Angst:
Fájdalmas, drámai, többségében lehangoló hangulatú mű. Gyakori eleme a depresszió, a gyilkosság, a vér, az erőszak.
×   Drabble:
Szűkebb értelmezésben pontosan száz szavas, tágabb értelmezésben rövid, párszáz szóból álló történet, mely csattanóval végződik.
A változatosság kedvéért létezik még half drabble - az ötven szavas történetek megnevezése -, double drabble – a kétszáz szavasoké – illetve trabble – a háromszáz szavasokra – is.
×   One shot:
Egyrészes, rövid történet kevés szereplővel. Fogalma nagyjából fedi a novelláét, bár a one shot nem feltétlenül záródik csattanóval.
×   Fluff:
Könnyed, vidám, cukormázas, leggyakrabban romantikus történet.
×   Hurt/comfort:
Az angst egy alműfaja. Olyan romantikus történet, melyben a szerelmesek se veled, se nélküled viszonyban vannak; folyton megbántják, majd vigasztalják egymást. Olyankor is hurt/comfort műfajba tartozik egy írás, ha a két szerelmes közül az egyik szenved, a másik pedig vigasztalja.
×   Me and my bias:
Leggyakrabban E/2-ben írt történet, melynek főszereplője a nyájas olvasó és az ő kedvenc zenei előadója. Előbbiek okán szinte kivétel nélkül romantikus is. Sajátossága még, hogy az író rendszerint kihagyja az egyik főszereplő nevét (_____), hogy az olvasó odaképzelhesse a sajátját.
×   Incest:
Vérfertőző viszonyt, családtagok közötti szerelmi, nemi kapcsolatot leíró mű.
×   Slice of life:
Ahogy a neve is mondja, életszeletke, tehát a hétköznapi élet eseményeit, mindennapos történéseit állítja a középpontba. Jellemzője a realisztikus, naturális megjelenítés.
×   Smut:
Olyan írás, amelynek gerince, lényege a szex, az erotika. Maga a szexjelenet nem feltétlenül részletesen kidolgozott benne; koncentrálhat a történet az érzésekre, a hangulatra is.
Néhányan a smuttal azonos vagy közel azonos jelentésben használják a lemon megnevezést is a műfajra.
×   PWP:
A Porn without plot vagy a Plot? What plot? rövidítése, tehát Cselekmény nélküli pornó vagy Cselekmény? Miféle cselekmény?. Gondolom, így már nem is sok további magyarázat szükséges hozzá. :D A smuttól abban különbözik, hogy szinte semmilyen hangsúlyt nem fektet a „körítésre” vagy a szereplőkre; a lényeg csak a minél behatóbban, valóságosabban, töményebben és szaftosabb megírt közösülés.
×   Songfiction:
Alapja egy zene, melynek hangulata, stílusa, szövege, esetleg a hozzá tartozó klip képi világa is megjelenik a történetben. Idegen nyelvű dal esetén célszerű lefordítani a szöveget, hogy illeszkedjen a sorainkhoz.
×   Roleplay (RP):
Szerepjáték. Legalább két író közös munkájából születik, akik „belebújva a főszereplők bőrébe”, felváltva alakítják a cselekményt. Általában E/1-ben íródik, de használhatunk E/3-at is. Az egyes írók részei néhány szavas, mondatos terjedelemtől a több oldalasig is terjedhetnek. Bővebben később a róla szóló cikkben. J
×   Flangst:
Fluffnak induló, angstként végződő történet.
×   Crack:
Leginkább novellaterjedelmű történet, mely abszurd módon humoros; a végletekig fokozza a túlzásokat, a hihetetlen eseményeket.
Egyszerűnek tűnik ilyesmit írni, hiszen abszurd történeteket bárki könnyen kitalál, de a vígjátékhoz hasonlóan nem ajánlanám kezdőknek a kipróbálását. Akkor írj cracket, ha már jól mennek azok a műfajok, amelyekből viccet akarsz csinálni.
×   Avatarfic:
Főszereplője maga az író, illetve önmagának egy eszményivé alakított változata. Leginkább romantikus, erotikus történetek sorolhatók ide.
(Igen, ide tartozik A szürke ötven árnyalata is, ám szerintem egy magára valamit is adó írópalánta mellőzi az ilyen történetek alkotását. Hogy miért gondolom így, az a következő cikkből kiderül. ;))
×   Deathfiction:
Ahogy a nevében is benne van, a lényege, a fő témája a főszereplő halála, haldoklása.
×   Mpreg:
Olyan történet, melyben egy férfi szereplő esik teherbe.
Igen, ez is külföldi találmány, ahogy a többi, de remélem, megértitek, hogy nem ajánlom a kipróbálását, hacsak nem egy eszement cracket ír valaki – amelyhez viszont szükségeltetik némi írói tapasztalat. :P
Szépirodalmi műfajok vs. fanfiction műfajok. Most akkor melyiket is használjuk?
Érdekes kérdés, amire azt mondanám, érdemes mindkettőből meríteni. Kicsit olyan ez, mint a festőpaletta színei, melyekben a főszíneket a hagyományos irodalmi műfajok képviselik, a kiegészítő színeket pedig a ff. műfajok.
Egy példa, hogy érthető legyen: Írhatok egy novellát, melyet besorolhatok még a vígjáték kategóriába, de mivel a hétköznapi élet apró-cseprő dolgaiból csinál viccet, ezért egyben slice of life is.
Ahogy az elején leírtam, ez a „lecke” csak a ff. műfajokat tartalmazza. Az egyéb gyakran használatos kifejezéseket, ff. jellemzőket a soron következő cikk fogja tárgyalni.
Források:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
©Suzanne Woolcott sw3740 Tema diseñado por: compartidisimo