2017. október 2., hétfő

Bevezető




Írta: Ézemi

Miről is szól a rovat?
Leginkább azoknak az írópalántáknak igyekszik segítséget nyújtani, tippeket, érdekességeket mutatni, akik fanfictionírásra adják a fejüket. Nem titok, hogy jómagam a kpop és khiphop világában alkotok, de igyekszem itt olyan ismereteket közzétenni, melyek szélesebb körben is megállják a helyüket, illetve nemcsak az internetes publikálásnál használhatók.
Az alapokat a szépirodalmi művekre vonatkozó szabályok adják – hiszen a fanfiction is szépirodalmi alkotás. Az internetes megjelenítés árnyalja kicsit a képet a formázás illetve a történetek tagolása kapcsán; ezekre természetesen külön ki szeretnék térni a későbbiekben.

Minek is kellenek ezek a szabályok?
Nos, fanfictiont írni valószínűleg minden rajongó tud, aki szeretne – csak az nem mindegy, milyet. Itt van az a pont, amikor mindenkinek el kell döntenie magában, hogy csupán kötetlen szórakozásként, a rajongása kiéléseként tekint-e erre a tevékenységre, vagy az önkifejezés, a művészet egyik fajtájaként. Aki úgy érzi, az utóbbi (is) igaz rá, szeretne fejlődni, felfelé haladni ezen a bizonyos égig érő létrán, jó helyen jár. :)

Néhány apróság elöljáróban
Széles körben elfogadott nézeteket és a sajátjaimat is le fogom írni itt, de minden esetben jelezni fogom, ha valamire nincs igazán leírt szabály, illetve a saját ízlésetekre van bízva. Éppen ezért nem kell velem mindig egyetérteni, de az általános szabályok, irányelvek megfontolását mindenkinek javaslom.
A legtöbb cikkbe be fogok szúrni egy-egy linket, olyan oldalakét, melyek az adott témát hosszabban, árnyaltabban kifejtik, esetleg példaként szolgálnak valamire. Továbbá minden esetben jelölni fogom az általam felhasznált forrásokat.
Mivel a fanfiction nagyon gyakran előforduló szó lesz a továbbiakban, gyakran találkozhattok majd vele ff-ként rövidítve.

Egy kis irodalomóra 1.

Néhány szépirodalmi műfaj és a fanfiction

Jól látjátok, ezzel kezdjük, mert mint ahogy a házat, úgy az írást sem árt biztos alapokra helyezni. Ne féljetek, nem lesz sok ezekből a bevezető „leckékből”, átolvasásukat viszont ajánlom mindenkinek. :)

Mi is a fanfiction? Hová soroljuk?
Röviden és velősen megfogalmazva rajongók által írt kitalált történet, és mint ilyen, a szépirodalmi művek közé tartozik.
Irodalomórán valószínűleg mindenki találkozott a szépirodalmat három műnem szerint osztályozó nézettel, mely szerint lírai, epikai illetve drámai alkotásokat különböztethetünk meg. A ff-t - ahogyan minden kézzel fogható formában megjelenő, cselekményes, történetet elmesélő művet is – az epikába soroljuk. Emellett viszont meg kell még említeni a drámai műnemet is; nemsokára meglátjátok, miért. :)

Az irodalom epikus műfajai, melyekbe a ff. is besorolható:
· Mese:
Eredete szerint népmesét és műmesét különböztetünk meg. Fanfiction értelemszerűen csak az utóbbi lehet, mivel mi magunk írjuk. A mesék alapját leggyakrabban a jó és a rossz közti küzdelem jelenti, melyben végül a jó győzedelmeskedik, ff-ként azonban akár el is térhetünk ettől. Ugyanígy dolgozhatunk klasszikus illetve saját mesei szereplőkkel; szerintem érdemes ezeket vegyíteni is.
Ha rajongóknak szánjuk olvasásra a művünket, egy cseppet fejlesztenünk kell a gyermekeknek szóló mese egyszerű, egyoldalú karakterein, illetve nyugodtan színezhetjük a történetet felnőtteknek szóló poénokkal is.
Érdekes kihívás meseírással próbálkozni; a későbbiekben külön cikk is foglalkozik majd ezzel a műfajjal. :)

· Napló:
Ez a műfaj az író személyes élményeit időrendi sorrendben, bejegyzések formájában meséli el. Sajátossága, hogy monológként, elbeszélésként íródik, éppen ezért nemigen tehetünk bele párbeszédes részt.
Amire különösen figyelni kell, ha naplóformára adnánk a fejünket, az az, hogy az egyes bejegyzések ne ugyanarra a sémára készüljenek. Rettentő unalmas tud lenni például, ha a tinédzser főhős minden napjának leírása azzal kezdődik, hogy épp milyen tárgyból írt dolgozatot az iskolában.

· Regény:
Gondolom, ez nem igényel túl sok magyarázatot. Alapvetően sok szereplőt felvonultató, szerteágazó cselekményű, jellemzően többszáz vagy akár ennél több oldal terjedelmű alkotás. Fontos ismérve még, hogy a cselekmény több szálon fut, és jó esetben a főszereplő valamiféle változáson, jellemfejlődésen megy keresztül.
Ez az a műfaj, amely a legnagyobb írói tapasztalatot és tervezést igényli, ez pedig természetesen akkor is igaz, ha történetesen egy ff-t írunk. Ez utóbbi esetben annyival módosul kissé a szerkezet, hogy a kézzel fogható regény fejezeteinél rövidebb, néhány oldal terjedelmű részekre kell bontanunk a történetet a kényelmesebb olvashatóság érdekében. (Később külön cikk foglalkozik majd az interneten való publikálás sajátosságaival is.)

· Novella:
Jellemzően rövid, néhány szereplős történet, melynek cselekménye általában egy szálon fut, egy sorsfordulat köré épül. Zárására jellemző a csattanó.
Elég gyakran írunk ff-ként is novellát; ide tartoznak az egyetlen részes vagy néhány részre bontott irományok, melyekre jellemzőek a fent leírtak. Akik regényben gondolkodnak, de még úgy érzik, nincs elég tapasztalatuk a megírásához, novellaterjedelemben „kicsiben” is gyakorolhatják az egyes elemeket (például a leírásokat).

· Egyperces novella:
Rendszerint rövid, akár csak néhány soros kis történet, melynek szintén jellemzője a csattanóval végződés. A cím is fontos része, kiegészítője a szövegnek.
Szintén gyakran és szívesen használt műfaj ff. formában is. Kezdő íróknak is jó szívvel ajánlom a kipróbálását, mert viszonylag kevés időbe kerül a megalkotása, és nagyszerűen lehet vele célzottan fejleszteni az íráskészséget. Nem véletlen, hogy az írásgyakorlatoknak is ez a műfaja. :)

· Fantasy:
Általában egy képzelt világban játszódó alkotás mitikus vagy a mítoszokkal rokonságot, hasonlóságot mutató szereplőkkel és cselekménnyel.
Izgalmas műfaj, mely sok lehetőséget rejt magában ff-ként is, ám némi tapasztalatot, kutatást és tervezést igényel. Fontos utánanézni, meghatározni és lejegyzetelni magunknak, pontosan hogyan néznek ki és mire is képesek a fantasztikus lényeink, s ehhez tartani magunkat írás közben.

· Sci-fi:
Tudományos fantasztikum. Olyan többségében a lehetséges jövőben játszódó történet, mely valódi vagy képzeletbeli tudományok emberi társadalomra vagy egyes emberekre gyakorolt hatását mutatja be.
Viszonylag kevés sci-fi ff-t olvasni; talán ennek egyik oka, hogy a műfaj nem kevés kutatómunkát igényel, hacsak nem szeretnénk valami abszolút tudománytalan hülyeséget papírra vetni. Tapasztaltabb íróknak viszont jó szívvel ajánlom a kipróbálását, ha támad egy idevágó ötletük. :)

· Krimi:
Leginkább regényterjedelmű mű, melynek középpontjában egy bűntény elkövetése illetve felderítése áll. Izgalmát a lélektani elemek és a cselekmény furmányos csavarai adják.
Utóbbiak okán kemény fába vágja a fejszéjét, aki egy krimi ff. megírásába fog. Kezdőknek nem javaslom a szövevényes cselekményalkotás miatt.

· Paródia:
Egy jól ismert mű vagy stílus sajátosságait emeli ki és nagyítja fel, ezzel keltve humoros, nevettető hatást.
Izgalmas műfaj ff-ként is, de szintén tapasztalatot igényel. Alaposan ismernünk kell hozzá az adott stílust, jelenséget, és az sem árt, ha rendelkezünk némi humorérzékkel is. ;)

És akkor mi a helyzet a drámával?
A drámai művek az ókor óta rengeteg változáson mentek keresztül. A világ fejlődésével, az értékrendszerek folyamatos változásával illetve széthullásával a drámai mű egész szerkezete, előadásmódja, szereplői és témái is átalakultak. A hatalmas, világot megváltó tettek, eszmények, drámai hősök és ütközetek helyét átvették a hétköznapi emberek hétköznapi küzdelmei, melyek sok esetben inkább lelki, filozófiai szinten játszódnak le a valós csaták, akciók helyett.
A mai drámát már csupán a rendezés avanzsálja színpadra, filmvászonra szánt alkotássá; szerkezetében és részleteiben is sokkal inkább epikai, mint külön műnembe tartozó, egyedi sajátosságokkal bíró mű. Ennek okán ff-ként is írhatunk drámát.
Ide tartoznak azok a művek, melyek egy erkölcsi, érzelmi, vallási, társadalmi vagy egyéb konfliktushelyzetre épülnek. Leginkább a szereplők közti párbeszédek írják le és alakítják a cselekményt; a leíró részek kissé háttérbe szorulnak bennük.

Néhány drámai műfaj:
· Tragédia
Hőse valamiféle, számára magasztos célért küzd, miközben szemben áll egy másik erővel, értékrenddel vagy törvénnyel, végül pedig elbukik. A konfliktushelyzetet leginkább az adja, hogy az olvasók/nézők annak ellenére is azonosulnak a főszereplővel, hogy annak értékrendje, gondolkodása ellent mond a társadalmi normáknak vagy akár a józan ész érveinek.
Ff-ként szinte mindenféle terjedelemben írhatunk tragédiát, bár a kifejtés véleményem szerint legalább a novella „méreteit” és lehetőségeit igényli.

· Komédia/vígjáték:
Gondolom, különösebb magyarázatot nem igényel. Hagyományosan a konfliktushelyzetet okozó eszme vagy cél válik a műben értéktelenné, nevetségessé, és ezzel együtt a főhős is. Manapság mindenféle élethelyzet, emberi vagy társadalmi magatartás visszásságait kacagtató, derűs szemléletben megjelenítő alkotást ide sorolhatunk.
Komédiát/vígjátékot már egészen kis terjedelemben alkothatunk ff-ként is, amennyiben jól játszunk a szavakkal. :) Könnyedsége miatt egyszerűnek tűnhet ilyen művet írni, de ez nem egészen igaz. Nem mindenki rendelkezik olyan stílus- és humorérzékkel, hogy szélesebb tömegek is élvezetesnek, kacagtatónak tartsák a poénjait. Talán furán hangzik, de mielőtt valaki kopasz kezdőként nekiesne a dolognak, ajánlom, hogy nézzen meg néhány vígjátékot, akár doramát is, és figyelje meg alaposan, miből és hogyan csinálnak ezekben viccet.

A lista természetesen nem teljes, hisz’ a világirodalom rendkívül sokféle műfajt foglal magába, melyekkel mi magunk is megpróbálkozhatunk ff. formában is. Akit mélyebben is érdekel a téma, már a Wikipédia Irodalom szócikkére kattintva (LINK) is sok olyan érdekességet találhat, amit az iskolában nem tanítottak. :)

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sci-fi

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
©Suzanne Woolcott sw3740 Tema diseñado por: compartidisimo